Sendot introduceert de fotosynthese-efficiency (EFF) sensor

Sendot introduceert de fotosynthese-efficiency (EFF) sensor

De nieuwe en innovatieve sensor van Sendot geeft inzicht in de actuele fotosynthese-efficiency van de plant. Het gemeten resultaat geeft aan hoe de plant om gaat met haar groeifactoren als temperatuur, instraling, CO2, zuurstof in de mat en VPD en is dus een waardevolle parameter om tijdens de teelt te volgen.

 

De meerwaarde
De huidige range aan producten die de fotosynthese-efficiency meten zijn veelal onderzoeksinstrumenten en vaak lastig in te passen in een teeltsturing. Een handzaam en mobiel instrument, dat eventueel eenvoudig aangesloten kan worden op een klimaatcomputer, met een goede prijs/kwaliteitverhouding is daarom een meerwaarde om de groei van de plant te kunnen volgen. De fotosynthese-efficiency sensor van Sendot geeft resultaten die vergelijkbaar zijn met referentie meetinstrumenten.

 

 

Grafiek: vergelijking EFF sensor met referentie meetinstrument

 

Uitvoeren van metingen

De mobiele handsensor werkt eenvoudig. Je bevestigt een clip aan het blad, waarna je via het sensordisplay een meting kan starten. Naast deze ad-hoc meting, kan de sensor in het veld loggen zodat gedurende weken de fotosynthese eventueel in combinatie met de lichtintensiteit (optioneel) gemonitord kan worden. In de voorbeeldgrafiek hieronder worden de metingen van fotosynthese-efficiency gedurende 10 dagen weergegeven. Het dag-nacht ritme is duidelijk zichtbaar. Het is belangrijk om bij heersende omstandigheden een zo hoog mogelijke fotosynthese te realiseren. Een zeer lage fotosynthese is namelijk een teken van stress (<20 – 30%).

 

 

Grafiek: Meting EFF sensor

 

 

Afbeelding: Clip aan een blad

 

 

Afbeelding: uitvoeren van een meting

 

Neem contact met ons op

Door het monitoren van de fotosynthese-efficiency kunnen er betere keuzes gemaakt worden om de plant optimaal te laten groeien. Met het meetinstrument van Sendot is er een handzame en duurzame sensor op de markt waarmee dit continu gedaan kan worden.

Voor vragen over bovenstaand artikel, pers- en interviewverzoeken en / of verdere informatie over onze nieuwe EFF-sensor kunt u contact op nemen met:

Arie Draaijer
Business Manager
Nieuwe Schaft 2
3991 AS Houten

Mail: a.draaijer@sendot.nl
Telefoon: +31 (0)30 6368477
Mobiel: +31 (0)6 13089916

 

—-

Over Sendot

Elke dag weer zijn we bij Sendot gedreven bezig met het ontwikkelen van optische sensoren. Wij binnen Sendot bewegen ons als pionier en worden gezien als katalysator voor innovatieve sensor technologie en dat in vrijwel alle markten – van tuinbouw tot energie en van voeding tot de industrie.